Milyen egyéb felszerelésre van szükségem? 2.rész

Milyen egyéb felszerelésre van szükgésem a kaméleontartáshoz?

2. rész

 

Az úgynevezett hő-, és páramérő elengedhetetlen kelléke a kaméleon terráriumnak, hiszen ennek a segítségével tudjuk ellenőrizni, hogy a melegítőlámpával megemelt hőmérséklet elegendő vagy netán túl sok állatunk számára. 

Párduckaméleonok esetében a napozó ágon 27-30 Celsius fokra van szükség, ezt a megfelelő melegítő izzóval és lámpabúrával kell biztosítanunk. Erről előző cikkünkben már olvashattatok. -->Milyen egyéb felszerelésre van szükségem?

A hőmérő akkor fogja a legpontosabb adatot mutatni számunkra, ha azt valóban a melegítő lámpa alá helyezzük el. Fontos tudnunk, hogy erre a hőmérsékletre csak a terrárium felső részében van szükség. Az alsóbb szinteken ehhez képest alacsonyabb hőfokot kell tartanunk, hogy szabadon megválaszthassa a számára szükséges hőmérsékletet a felmelegedéshez, illetve a lehűléshez. Ezt nevezzük hőlépcsőnek. Ennek eléréséhez több típust és elhelyezési módszert alkalmazhatunk.

Az egyik típust a hozzá csomagolt erős kétoldalú ragasztó segítségével tudjuk a terrárium oldalára rögzíteni. Figyelnünk kell azonban arra, hogy ebben az esetben lehetőség szerint közel tegyük a terrárium széléhez a melegítő lámpát is, mivel 20-30 cm távolság is jelentős hőfokkülönbséget eredményezhet. Ezt a hőmérőt oda is rögzíthetjük egy ághoz, mely közvetlenül a melegítő lámpa alatt van, így kapjuk meg a legpontosabb adatokat. 

A páramérő része egy plusz információt ad nekünk, mellyel figyelemmel kísérhetjük a nap folyamán mérhető páratartalmat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a párduckaméleon számára nincs szükség napközben a túl magas párára, sőt adott esetben még légúti megbetegedéseket is okozhat. A reggeli és esti párásítás során könnyen 80% fölé emelkedhet az érték, azonban ez hamarosan újra visszaáll a normális, 45-60 % közötti páratartalomra. Arra kell törekedni, hogy ez az érték viszonylag állandó legyen. Sokszor hallunk olyan tartási infót, mely napközben 3-5 alkalommal javasolja a párásítást, de ez ÉLETVESZÉLYES az állatunkra, főleg abban az esetben, ha mellette melegítőlámpát is üzemeltetünk. 

A hőmérők másik leggyakoribb típusa a vezetékes, melynek előnye, hogy az érzékelő szondát a terrárium bármely pontjára elhelyezhetjük, anélkül, hogy az LCD kijelzőt át kéne tennünk másik helyre. Néhány változatuk szintén méri a páratartalmat is, mely plusz információval szolgál állatunk életkörülményeiről.