Milyen terráriumot válasszak a kaméleonomnak?

MILYEN TERRÁRIUMOT VÁLASSZAK A KAMÉLEONOMNAK?

Bioaktív kaméleon terrárium

A terrárium kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy milyen fajnak vásároltok? A sisakos kaméleonok számára nagyobb méretű otthonra van szükségetek, míg a párduckaméleonoknak valamivel kisebb lakhely is megfelel. Ennek oka, a végleges méretük. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem vásárolhattok mindkét fajnak nagyobb méretet, de a minimum méretnél mindenképpen figyelembe kell venni. Minél nagyobb, annál jobb!

A cikkünkben mi most kifejezetten a párduckaméleonokkal foglalkozunk, ha sisakos kaméleon vásárlásán töröd a fejed, akkor mindenképp vedd figyelembe, hogy nekik nagyobb méretű terráriumra van szükségük.

Hím vagy nőstény kaméleonnal gazdagodik a családod? Tisztázzuk az elején, hogy egy hím kaméleon nagyobb teret igényel. Lássuk ezt számokban!

HÍM kaméleon esetében a minimum ajánlott méret a 60 cm széles X 50 cm mély X 90 cm magas terrárium. Ha ennél nagyobb hely áll rendelkezésre otthon, akkor elsősorban a szélességét érdemes növelni.

NŐSTÉNY kaméleon esetében a minimum ajánlott méret a 40 cm széles X 40 cm mély X 80 cm magas terrárium. Ha ennél nagyobb hely áll rendelkezésre otthon, akkor elsősorban a szélességét, utána pedig a mélységét érdemes növelni.

Egyéb tudnivalók

A terrárium szélességét úgy válasszátok meg, hogy igazodjon az UVB lámpa méretéhez, különben vagy rövid, vagy túl hosszú lesz.

Az általunk ajánlott Arcadia UVB lámpák hosszához a 60-90-120 cm-es terrárium szélességet preferáljuk.

A terrárium méretet már átbeszéltük, de mire figyeljetek még?

  1. A terrárium elején legyen szellőző csík. Minél szélesebb, annál jobb!
  2. A terrárium tetején lehetőség szerint minél nagyobb szellőző legyen. A legjobb, ha egy nagy (akár a terrárium teljes tetején) szellőzési lehetőség van kialakítva, így az UVB lámpa mellett a melegítő lámpa is kényelmesen elfér, de még így is marad hely a megfelelő légmozgásnak. 

Hátteres vagy háttér nélküli terrárium?

Hátteres kaméleon terrárium

A kaméleon szempontjából kevés jelentősége van a háttérnek, tulajdonképpen az életteréből vesz el. Ugyanakkor az emberi szemnek mégis természetesebb látványt nyújt, sokkal esztétikusabb, ha valamilyen hátteret látunk az állatunk mögött. Különböző színekben, formákban elérhető, így mindenki talál magának megfelelőt. 

A hátteres terráriumok egyik típusában úgynevezett ültetőzsebeket is találhatsz, melyekbe növényeket tehetsz, így a terrárium egészében tudsz növényeket biztosítani kaméleonod számára.