Milyen UV lámpát válasszak a párduckaméleonomnak?

MILYEN UV LÁMPÁT VÁLASSZAK PÁRDUCKAMÉLEONOMNAK?

 

Az egészséges és boldog párduckaméleonhoz nélkülözhetetlenek a megfelelően kiválasztott lámpák. Ebben a blogbejegyzésben segítünk megtalálni a kedvenced számára azt, amely a lehető legjobban biztosítja az optimális UVB sugárzást.

 A párduckaméleonok (Furcifer pardalis) egyre népszerűbbek a terrárium tulajdonosok körében. Ezek a gyönyörű hüllők köztudottan UV fényre támaszkodnak a jó egészség és a megfelelő fejlődés érdekében, melyhez elsősorban a T5 foglalattal rendelkezőt ajánljuk. 

Arcadia T5  uv lámpa

A T5 UV lámpa kiválasztásánál fontos szerepet játszik az UVB sugárzás mennyisége és minősége. A párduckaméleonok számára ideális UVB sugárzás tartomány 5.0 és 6.0 között van, ezt a gyártók a fénycsöveken százalékban határozzák meg (pl. T5 UVB 6%). Az UVB sugárzás az, amely a szervezetben serkenti a D3-vitamin előállítását, ezzel elősegítve a kalcium felszívódását. Ha ez a folyamat rendben zajlik, akkor megelőzheted a kalciumhiány okozta metabolikus csontbetegséget (MBD). Éppen ezért nagyon fontos megfelelő lámpát választanod kaméleonodnak. 

Előző bejegyzésünkben már említettük, hogy az UV lámpát a terrárium szélességéhez kell kiválasztani. A gyártók a lámpa hosszát elsősorban watt számban határozzák meg, de a termék dobozán, adatlapján megtalálhatjátok a pontos méreteket. (pl. a szabványos 60 cm széles terráriumhoz az Arcadia T5 uvb lámpa adatai 24W – 57 cm).

 Összegezve tehát a legjobb, ha UVB fénycsővel látod el kiskedvencedet, hiszen a kompakt izzókkal ellentétben a terráriumod teljes szélességében biztosítja majd neki a megfelelő UVB sugárzást. A másik nagy előnye, hogy a búra tervezésekor figyeltek arra, hogy fényvisszaverő felülettel lássák el a belsejét, így a kibocsájtott UVB sugarakat lefelé, a megfelelő irányba terelik. Az agyagbúra bármennyire is olcsó megoldásnak tűnik, sajnos elnyeli a sugarak egy részét, ezért használatukat kerüljétek az állat egészségének megőrzése érdekében. 

Az általunk ajánlott T5 UVB lámpa szett márkák: 

- Arcadia Pro T5 UVB 6% 

- ZooMed Reptisun T5 5% UVB 

Fontos megjegyezni, hogy a műanyag és az üveg is megszűri az UVB sugarakat! Ilyenkor fénye ugyan van, de nem biztosítja állatod számára a létfontosságú UVB-t, éppen ezért a terrárium tetején található szellőzőrácson használd! Érdemes tehát olyan terráriumot választanod, amely a lámpa elhelyezésével sem takarja le a szellőzés teljes egészét! 

Megjegyeznénk, hogy az izzók, fénycsövek csak bizonyos ideig tudnak UV sugárzást kibocsájtani. Az élettartamukat a gyártó határozza meg, és ennek megfelelően biztosítsd a fénycső cserét!