Növények a terráriumban

Növények a terráriumban

Az élővilág fontos részét képezik a növények, nem lehet ez másképp a kaméleonunk terráriumában sem. Sokan használnak műnövényt, mivel nem okoz problémát számukra a gondozásuk, valamint alkalmazzák a tenyésztésben is, elsősorban könnyű tisztán tartásuk miatt. Az élő növények azonban nem csak esztétikai szerepet töltenek be, hanem fontos funkciójuk is van, melyről néhány gondolatot szeretnénk megosztani.

Miért használjunk tehát élő növényeket a terráriumban?

  • Az állatunk nagyobb biztonságban érzi magát a növények között
  • Jobb a közérzete
  • Szívesen alszik a levelek takarásában
  • Kevesebb stressz éri, ha nagy a mozgás a terrárium előtt
  • A vízpermetet, vízcseppeket a levelekről lenyalogatva tud inni
  • Valamivel magasabb lesz a páratartalom
  • Szebb az emberi szemnek, nagyobb esztétikai élményt nyújt a lakásban

Milyen növényeket használjunk?
Alkalmazzatok olyan növényeket, mellyel a terrárium nagyrészét be tudjátok telepíteni. Gondoljatok arra, ha csak alulra tesztek kisebb növényeket, akkor nagyon sok időbe telik, amíg a felső ágakhoz is elérnek. Érdemes tehát már a betelepítéskor különböző magasságú növényeket használni, hogy minél előbb élvezhesse az állatunk a természetes környezetet. A másik lehetőség, ha a kisebb növényeket magasabb szinten helyezitek el, ágakhoz kötve, akasztós kaspóba ültetve, vagy erre szolgál a hátteres terráriumokon megtalálható ültetőzseb is.

A következőkben bemutatunk néhány fajt, amelyet mi is sokat használunk tenyészetünkben, gondozásuk pedig a kezdő növénytartók számára sem lesz problémás.

 

Szobai futóka – Epipremnum aureum
Ez a kedvencünk, hiszen egy jó talajba ültetve felfut a terrárium minden szegletébe, így hamar, akár pár hónap alatt könnyedén lefedhetjük vele az ágak közötti területeket is. Nagyon szereti a párásabb, terráriumi környezetet, a cserépből is kibújó gyökerei, valamint léggyökereinek köszönhetően pedig még gyorsabban tud fejlődi. Előnye, hogy időnként megmetszve újabb növényeket gyökereztethetünk belőle, majd azokat elültetve képezhetünk tartalék növényeket is, ha esetleg cserélni kellene. Levelei elég nagyok ahhoz, hogy a vízcseppek megálljanak a tetején, így könnyebben és nagyobb mennyiségben tud inni róla a kaméleon. Tapasztalatunk szerint a többszöri, kisebb mennyiségű öntözéssel folyamatosan enyhén nedvesen tartott földjéből nagyon gyorsan fejlődik. A vízhiányt a levelek kókadásával, pöndörödésével jelzi, ilyenkor pár napig érdemes újranedvesíteni a földet, amíg visszanyeri eredeti állapotát.  

szobai futókaszobai futóka

 

Agglegénypálma – Zamioculcas
Ez a növény szintén nagyon szívós, ha a terráriumi növényekről beszélünk, ráadásul kevés gondozást igényel. Magasra nyúló hajtásai a terrárium felső részéig is elérhetnek, és bár lassan növekedik felfelé, sok új hajtást hoz oldalirányból. Jól bírja a szárazságot, azonban érzékeny a túlöntözésre is, ennek ellenére mindig meghálálja a gondoskodást. A túl magasra nyúló részeket egyszerűen csak a tövénél vágjuk le. Addig nem érdemes nagyobb cserépbe ültetni, amíg ki nem növi azt, az átültetést pedig érdemes a tavaszi, nyári időszakra időzíteni. Türelmes terraristák kísérletezhetnek a szaporításával is, de ez nagyon időigényes folyamat.

agglegénypálmaagglegénypálma

 

Csüngőágú fikusz, kislevelű fikusz – Ficus benjamina
Ez az a növény, amelynek azért nem a legegyszerűbb a gondozása, mivel nagyon érzékeny a változásokra. Legyen akár egy nagyobb huzat, hőingadozás, helytelen öntözés, esetleg helyváltoztatás, sajnos sok esetben elhullajtja a leveleit. Tapasztalatunk szerint a nagyobb vagy a bioaktív talajba ültetett példányok könnyebben gondozhatóak. Elsősorban a nagyobb példányokat ajánljuk, amelyek így a terrárium felsőbb részeit is kitöltik, dús lombjával pedig kitűnő búvóhely állatunk számára. Arra kell figyelni, hogy a két öntözés között kissé hagyjuk kiszáradni a földjét, télen pedig ennél is kevesebbet öntözzük. Gyakori probléma sajnos a túlöntözése, melyet gyökér rothadással, levélhullással jelez. Sokféle mintázatban, színezetben elérhető, nagyon dekoratív növény. A túl nagyra nőtt példányok szobai mászófaként is használhatóak, kaméleonunk kedvelni fogja.

fikuszfikusz

 

Sugárarália, seflera – Schefflera arboricola
A seflera az egyik leggyakoribb növény a kaméleonos terráriumban. Mutatós, ernyő alakban elhelyezkedő leveleinek színezete nagyon változatos, zöld alapon sárga, arany, fehér mintázattal. Metszésével könnyen formálhatjuk bokorrá, vagy hagyhatjuk felfelé növekedni is, attól függően, hogy mit szeretnénk. Mérsékelt vízigényű növény, így fontos, hogy a talaja mindig nedves legyen, de vigyázni kell a túlöntözéssel. A fiatal növényeket érdemes évente átültetni, hogy elősegítsük fejlődését. Ha kinövi a terráriumot, használhatjuk szobanövényként, vagy szobai mászófaként.

scheffleraschefflera

 

Milyen növényeket NE használjunk?
- Ne legyen mérgező állatunk számára
- Ne legyenek rajta tüskék, például kaktuszok
- Nagyon puha, törékeny növényeket, amelyek az állat súlya alatt letöredeznek
- Túl vízigényes vagy páraigényes növényeket, melyeknek a folyamatos öntözése túl magas párát hozhat létre.

Az itt felsorolt növényeken kívül, természetesen sok alternatíva van, de igyekeztünk olyan fajokat felsorolni, amelyeket mi is ismerünk, és jól alkalmazhatóak a kaméleonok mellett is. A legtöbbjük könnyen beszerezhetőek kertészetekben, vagy nagyobb áruházakban is. A kísérletezők nyugodtan próbálkozhatnak virágzó növényekkel is, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvirágzásuk után csak a levélzet marad a terráriumban.