Milyen talaj kerüljön a kaméleon terráriumba?

MILYEN TALAJ KERÜLJÖN A KAMÉLEON TERRÁRIUMBA?

 

Először is el kell döntened, hogy hagyományos vagy bioaktív terráriumot szeretnél?

Kezdjük a leírásunkat a hagyományos módszerrel. 

Ez a berendezés kevesebb anyagi ráfordítást igényel, hiszen elegendő pár centiméter magas talajt elhelyezni a terrárium aljába. A kereskedésekben általában nagyon nagy a választék, ezért könnyű elveszni a kínálatban. Mindig arra törekedjünk, hogy a legtermészetesebb élőhelyet biztosítsuk kiskedvencünknek, melyhez elengedhetetlen a megfelelő aljzat kiválasztása is. De milyen a jó talaj? 

A legmegfelelőbb a kókuszrost, melyet legtöbbször tömbösített formában vásárolhatsz meg. (Felhasználása a cikk végén olvasható)

 Miért használj kókuszrostot? 

Kókuszrost

  • A táplálkozás során véletlenül lenyelt apró szemcsék nem okoznak nagy problémát az emésztőrendszerben
  • Felszívja a növényekről lecsöpögő vizet, nem marad állóvíz a terrárium aljában
  • Könnyebbé teszi a terrárium takarítását, egy mozdulattal eltávolítható az ürülék
  • Semlegesebbé teszi az ürülékből származó szagokat
  • A cserepes növények is legyökereznek a talajba, ezáltal még szebben fejlődnek
  • Környezetbarát
  • Természetes
  • Steril
  • Olcsó
  • Könnyű a használata

Nem javasoljuk a kókuszháncs, fakéreg, kókuszchips, kavicsok, kövek és egyéb nagy szemcseméretű talajok használatát. Ennek oka, hogy a véletlen lenyelésükkel megsérülhet a kaméleon szájürege, nyelve, vagy az emésztőrendszerben elzáródást okozhat, ez pedig akár végzetes is lehet kisállatunk számára. 

Tegyük biztonságossá az otthonát!

Megjegyeznénk, hogy az említett probléma elkerülhető, ha az etetés tálból történik. Persze így is előfordulhat, hogy néhány eleség kijut a tálkából, de mégis kisebb a sérülés kockázata. 

 

A kókuszrost tisztán tartása

Amennyiben a nagyobb szennyeződéseket, lehulló növényi részeket minden nap eltávolítod, nagyon sokáig tisztán tartható. 

A kaméleon vedlése során azonban kisebb bőrdarabok is lehullanak, amelyeket nagyon nehéz kézzel kiszedegetni. Ha elég vastag a talajréteg, csak söpörd össze a kezeddel a felső 1-2 mm-t, majd a bőrdarabokat a kókuszrosttal távolítsd el.

Évente 1-2 alkalommal javasoljuk a teljes talajcserét. 

Kókuszrost előkészítése: 

Tedd bele a tömböt fél vödör vízbe és hagyd ázni. Kis idő elteltével teljesen magába szívja a nedvességet, és sokszorosára duzzad. Amikor teljesen szétázott, vegyél ki belőle, és préseld ki a felesleges vizet. Így már nyugodtan eloszlathatod a terráriumban. Néha előfordul, hogy nagyobb darabokat, kókuszrost szálakat találhatsz benne, ezeket érdemes eltávolítani, mielőtt felhasználásra kerülnek.

Természetesen más talajok is lehetnek működőképesek, sokan használnak tőzeget, műfüvet terrárium aljzatként. Érdemes lehet többféle talajt kipróbálni, amelyek megfelelnek a követelményeknek. 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként szeretnéd olvasni új tartalmainkat!

A feliratkozást a www.chameleoncamp.eu weboldalon, a lap alján teheted meg!