Bioaktív terrárium

MI IS AZ A BIOAKTÍV TERRÁRIUM?

Bioaktív kaméleon terrárium

A növényes terráriumokról már beszéltünk (legyen szó kókuszrost talajba, vagy vékony talajrétegbe ültetett növényes verziókról), de nézzük meg a kaméleonnak szánt terráriumok második változatát is. Legyen szó ebben a bejegyzésben a bioaktív terráriumokról!

Tisztázzuk először, hogy mit jelent a bioaktív terrárium?

A bioaktív terrárium kifejezést a kezdők számára legkönnyebben így tudnánk néhány mondatban bemutatni:
A bioaktív terrárium alja 10-15 cm magas, rétegesen felépített talajrendszerből áll, melybe különböző növényeket ültetünk, és valamilyen „takarító személyzetet” adunk hozzá, általában ászkákat, ugróvillásokat.

Ez így önmagában közepesen önfenntartó rendszert hoz létre, biztosítva az állatunk számára a természetes környezetet, egy mini ökoszisztémát.

De nézzük ezt meg kicsit részletesebben.

Talajrétegek:

1., A talaj első eleme egy úgynevezett vízelvezető réteg, melyet pár centiméter vastagon terítünk a terrárium aljába (általában agyaggolyó). Ez a réteg biztosítja, hogy a rendszerben feleslegessé vált vizet felfogja, és ezáltal elkerülhető a pangó víz a terráriumban, valamint alulról pont annyi vizet enged vissza az ökoszisztémába, amelyre valójában szükség van. Ennek hiányában a talajunk elég hamar elmocsarasodik, táptalajt biztosítva a gombásodásnak, valamint a baktériumok szaporodásának, penésznek. Ezt a réteget időnként töltsük fel friss vízzel, előzzük meg az ökoszisztéma kiszáradását.

2., Erre a vízelvezető talajrétegre egy második elemet teszünk, amely a talaj és a vízelvezető réteg között biztosítja a kapcsolatot. Ez egy szövetréteg valójában. Ennek másik funkciója, hogy megakadályozza a talajrétegek keveredését, valamint az ászkák és ugróvillások vízbe fulladását.

3., A harmadik réteg adja a növények beültetéséhez és életben tartásához a kiváló táptalajt. Ez a réteg különféle talajok keverékéből adódik össze, ideális esetben legalább 4-5 talajtípus felhasználásával. Ezek mindegyike tápanyagban dús, továbbá kiegészítésként tartalmaz elhalt növényi részeket, fakorhadékot, leveleket, spaghnum mohát is. Ezek a kiegészítő összetevők akár szabad szemmel is láthatóak, és eleséget, otthont biztosítanak a takarító személyzetnek. A talajnak elég vastagnak kell ahhoz lenni, hogy a beültetett növények mindegyikének megfelelő mennyiségben biztosítson tápanyagellátást. A megfelelő talajkeverék nélkül talajunk hamar kiszáradhat, esetleg a későbbiekben már nem is veszi fel jól a hozzáadott vizet, ennek következményeként pedig kiszáradhat, a növények elsárgulnak, elpusztulhatnak.

A növények beültetése után a talajunk tetejét száraz falevelekkel, fakéreg darabokkal fedjük le, mely búvóhelyként szolgál majd az ászkáinknak. Az ászkák életben tartásához szükség van nedvesen tartott mohára is, erre a legalkalmasabb a már említett spaghnum moha. Más moha fajok hozzáadását csak a talajon javasoljuk, máshol nem érdemes elhelyezni, hiszen nem tudjuk majd azokat hosszú távon életben tartani. A mohának magas párára és nedvességre van szüksége az életben maradáshoz, a melegítő lámpa alatt sajnos hamar elszáradnak. Ha arra törekszünk, hogy magas párát biztosítsunk a mohák miatt a terráriumban, megelőzve azok kiszáradását, akkor a kaméleonunk egészséget kockáztatjuk vele. A túl magas páratartalom és a melegítő lámpa együttes használata légúti megbetegedéseket okozhat, továbbá elősegíti az egészségére ártalmas baktérium, gombák megtelepedését, elszaporodását.

Most pedig nincs más dolgunk, mint kiválasztanunk magunknak egy ászkafajt, aki felügyeli majd a terráriumunk tisztaságát. Telepítsünk bele még trópusi ugróvillásokat is, hogy még jobban működjön a rendszerünk. Mindenképp szeretnénk megjegyezni, hogy a bioaktív terráriumot nem képesek még ők semteljes mértékben tisztán tartani, mindenképp emberi segítségre van szükségük.

Milyen növényeket ültessünk a terráriumba?

A növényválasztás az egyik kulcskérdés a rendszerben, hiszen nyilvánvalóan azt szeretnénk, hogy nem csak az állatunknak, hanem látványával nekünk is hosszútávon örömöt okozzon, a lakásunk dísze lehessen. Érdemes tehát olyan fajokat választani, amelyet a terráriumban is könnyen életben tarthatunk, és ezáltal elkerülhetjük a kudarcélményt. Ha megfelelően kevert talajba ültetjük őket, előfordulhat, hogy hamarosan vissza kell metszeni néhány növényt, mivel elburjánzott a terráriumunkban.

Ha szeretnél még többet megtudni a terráriumi növényekről, iratkozz fel weboldalunk alján hírlevelünkre, így elsőként értesülhetsz az új tartalmainkról.

A bejegyzésünkben megtalálható képek a Chameleon Camp által készített bioaktív terráriumokat mutatja be.